Búzafűlé2013.01.31. 23:42, Újmed
Búzafűlé
Mit tartalmaz a búzafű leve?
A fiatal búza friss leve természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és klorofillt tartalmaz.
- Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
- Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosav a megfelelő arányban lelhető fel benne.
- Az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K-, és B-vitaminokban.
- Enzimek sokasága, amelyek az emberi szervezetben lejátszódó percenkénti sokmillió biokémiai reakciót vezénylik és ellenőrzik. A búzafűlé magas enzimtartalmának köszönhetően azonnal reakcióba lép a mérgekkel, és a gyomorban összegyűlt nyálkával.
- Klorofill, amely a növények napenergia hasznosításának anyagi eredménye. Szerepe a növényen belül az, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént ad le, miközben ATP-t termel , amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. Molekulaszerkezetét tekintve nagy a hasonlóság a vér hemoglobinjának szerkezetével, amely viszont oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat, és onnan szén-dioxidot szállít a tüdőbe. Ezért születhetnek azok a megfogalmazások, hogy "a klorofill folyékony oxigén", vagy hogy "a klorofill tisztítja, újítja a vért"
- Jelentős a B17 tartalma.
Búzafűlé vs táplálékkiegészítők
Vitaminok
Sok táplálékkiegészítő tartalmaz néhány antioxidánst. A több mint 600 azonosított béta-karotinból a kémiailag előállított készítményekben csak egészen kevés van. Vegyileg az acerolacseresznye C-vitaminja és az aszkorbinsav között nincs semmi különbség. Hatásában azonban óriási, mivel a szervezet egyéb növényi tartalmak jelenlétében másképp dolgozza fel. Ehhez jön még a növényi hatóanyagok szinergetikus hatása, mely csak akkor lép fel, amikor a tápanyagok - vitaminok, flavonoidok, enzimek és nyomelemek - kölcsönösen erősítik egymás hatását. Azt még mindig nem tisztázták, mely anyagoknak kell végül is együttműködniük, és azt sem, hogyan lehetne mesterségesen egy ilyen szimbiózist előállítani.
Ne tévesszenek meg bennünket tehát a hosszú táblázatok! Bár fontos, hogy tudjunk valamit egy kiegészítő szer összetételéről, de az egyes anyagok mennyisége még nem árul el mindent a hatásukról.
Ásványi anyagok
A füvek kb. több mint 90 olyan ásványi anyagot tartalmaznak, melyek a kiegyensúlyozott anyagcseréhez szükségesek. A táplálékkiegészítőkbe azonban a szervezet ásványi anyagainak csak kevés fő helyettesítőjét keverik be. Pedig valamennyi anyag hatásos összjátékára, megfelelő mennyiségére van szükség ahhoz, hogy a természetes szimbiózis végbemenjen. Ezt az egységes hatóelvet eddig csak a természetnek sikerült produkálnia.
Enzimek
Az enzimek a gabonafüvek legfontosabb alkotórészei, de valamennyi friss gyümölcsé és zöldségéi is.
Ezek adják élelmiszereink életerejét, és szükségesek sok kémiai és biológiai folyamat lezajlásához és gyorsításához.
A helytelen raktározás, a túlzott felmelegítés és a nem megfelelő feldolgozás többnyire pusztuláshoz vezet. A friss állapot megőrzése tehát alapvetően szükséges, amely csak aképpen lehetséges, hogy préselés után vagy azonnal elfogyasztjuk, vagy késlekedés nélkül mélyfagyasztjuk.
A friss gabonafű többek között a következő enzimeket tartalmazza:
- proteázok - elősegítik a fehérjék emésztését
- citokróm-oxidáz - antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme
- amiláz - elősegíti a keményítő emésztését
- lipáz - zsírbontó enzim
- fikocianin - segíti a vérképzést
- transzhidrogenáz - segít a szívizomzatnak
SDO (szuper-oxid-dimutáz) - valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabadgyökfogó.
|