A Króm2013.01.31. 23:24, Újmed
A króm az esszenciális nyomelemekhez tartozik az emberi szervezetben. Elsősorban a vércukor- és a koleszterinszintet szabályozza, a májban, lépben, szívben és vesékben fordul elő, de a csontokban, a zsírban, valamint az izmokban is jelen van. A krómot 1798-ban fedezte fel a francia vegyész, Louis-Nicolas Vauquelin, és a görög „chroma” szó után nevezte el, amelynek jelentése: szín. A tudósok azonban csak 1959-ben fedezték fel ezt a nyomelemet és annak fontosságát az emberi szervezetben.
Feladatai a szervezetben
A króm néhány funkcióját még kutatják, az ismert feladatokhoz azonban főleg a vércukor- és koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatása tartozik. A króm elősegíti a glükóz felvételét, és így gondoskodik az energiaellátásról a szervezetben. A szénhidrátok ennek a nyomelemnek a segítségével bontódnak le, és az inzulin hormon hatását is javítja. Befolyással van a zsíranyagcserére is. A „rossz” LDL-koleszterint csökkenti, ellenben a „jó” HDL-koleszterint növeli. Továbbá elősegíti az aminosavak felvételét az izomzatba, és javítja a proteinek szintézisét. Ezzel lehetővé teszi a glicin, a szerin, a metionin és az alfa-aminovajsav beépülését a szívszövetbe. A szaruhártya és a szemlencse a króm által működőképes, és a pajzsmirigynek is szüksége van erre a nyomelemre a funkciója ellátásához.
Krómtartalmú élelmiszerek
A krómot sok élelmiszer tartalmazza, és így természetes úton hozzájuthatunk. Nagy koncentrációt mutatnak fel a hústermékek, főleg a belsőségek, mint a borjúmáj vagy a kagylóhús. A hüvelyesek, magvak és csírák, valamint a teljes kiőrlésű termékek és a sajt ugyancsak tartalmaznak krómot. Az ínyencek örülhetnek a hírnek, hogy a csokoládéban és a sörben is van króm, de a fűszerek, mint a fekete bors és a barna cukor is tartalmaznak krómot. Fokozott szükséglet áll fenn a nyomelemből stressz és nehéz fizikai terhelés esetén. Az aktív sportolóknak különösen kell ügyelniük a krómháztartásukra. Fertőzések idején, előrehaladott életkorban és zsírban gazdag táplálkozás mellett szintén figyelni kell a kielégítő krómbevitelre, és ez érvényes a terhességre is.
Táblázat A króm étrendi forrásai
Étel |
Krómtartalom (µg/100 g) |
Kagyló |
128 |
Brazildió |
100 |
Osztriga |
57 |
Datolya (szárított) |
29 |
Körte |
27 |
Barna garnélarák |
26 |
Teljes kiőrlésű liszt |
21 |
Paradicsom |
20 |
Gomba |
17 |
Brokkoli |
16 |
Árpa (teljes gabona) |
13 |
Mogyoró |
12 |
Sertéshús |
10 |
Kukorica (teljes szem) |
9 |
Tojássárgája |
6 |
Marhahús |
3 |
Hering |
2 |
|